erfgoedobject

Modernistisch burgerhuis Kaye uit 1960

bouwkundig element
ID
70487
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70487

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Eikstraat. "Woning Kaye", driegevelwoning opgetrokken naar ontwerp van architect Lucien Engels van 1960. Vrij massief, verspringend bakstenen volume met betonnen skelet, waarbij de kolommen op de begane grond gedeeltelijk ontbloot werden om de strak afgelijnde compositie een zekere lichtheid te verlenen. Met uitzondering van een gevelhoge glastegelstrook ter verlichting van de trapkast zijn de noordgevels volledig gesloten. Karakteristieke, uitgewerkte inkompartij.

De oorspronkelijke invulpanelen met stalen raamprofielen werden integraal vernieuwd. Gezien de onmiddellijke nabijheid van het voetpad werd geopteerd om de begane grond niet te benutten voor woon- en verblijfsruimten; deze plaatsen werden met een oost-west-oriëntatie ingericht op de eerste verdieping.

  • DE KOONING M. 1995: Lucien Engels, in Vlees en beton, nummers 26-27,.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistisch burgerhuis Kaye uit 1960 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70487 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.