erfgoedobject

Burgerhuis Mannaerts

bouwkundig element
ID
70488
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70488

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Mannaerts
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Mannaerts
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

"Woning Mannaerts", één van de typische, kleinere rijwoningen naar ontwerp van architect Lucien Engels in samenwerking met Roger de Winter van 1950. Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Karakteristiek is de vlakverdeling van de gevel, de als nis uitgewerkte inkompartij, het gebruik van gevarieerde vensterstroken en glastegels. De oorspronkelijke stalen ramen, door de architecten aangewend om het elementair robuuste van compositie en materialen in evenwicht te houden, zijn gedeeltelijk vervangen. Sobere, witgeschilderde achtergevel met rechthoekige muuropeningen.

Inwendig bleef de oorspronkelijke indeling volledig bewaard, ook hier met de karakteristieke inplanting van de keuken aan de straat, omwille van de maximale bezonning van de leefruimten. De kasten in de keuken, hoewel gedeeltelijk aangepast, maken deel uit van het oorspronkelijke ontwerp. Achter de hal met speelse trappartij en de keuken ligt de woonruimte met directe toegang tot de tuin en een lager gelegen zithoek met ronde, nu betegelde haard en een gedeeltelijke wandbekleding van bamboe, op het ontwerp aangeduid als "terasse couverte". Het grootste gedeelte van het oorspronkelijke meubilair bleef bewaard, maar zit nu verspreid; ter plaatse bleven de meubelen van de kinderkamer en een tweetal zetels.

  • Bouwaanvraag van 1950, persoonlijk bezit van de eigenaars.
  • DE KOONING M. 1995: Lucien Engels, in Vlees en beton, nummers 26-27.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis Mannaerts [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70488 (Geraadpleegd op )