Burgerhuis ()

Breedhuis van vier traveeƫn en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, heden met neotraditioneel uitzicht doch met oudere kern, aangeduid door de steile dakhelling met aandaken, de heden door cementering en nieuwe bouw niet meer zichtbare vlechtingen en sporen van zandstenen hoekblokken.

Bakstenen lijstgevel op zandstenen plint met verwerking van arduin voor de neotraditionele, gedeeltelijk beluikte kruiskozijnen en steigergaten. Korfboogpoort in natuurstenen omlijsting onder waterlijst; houten poort met ijzerbeslag en flankerende schamppalen. Hogerop bevindt zich sinds 1926 een gedenksteen met vermelding "Hier overleed ten jare 1888 de groote dichter Dr. J. Nolet De Brauwere van Steeland". Aflijnende houten kroonlijst op modillons.


Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/70490 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Rijhuis met twee verdiepingen en zadeldak (pannen), voorzien van een gevel in neotraditionele stijl met kruisvensters en een rondboogdeur. Een oudere kern van de constructie bleef evenwel bewaard: de met vlechtingen afgewerkte aandaken; de hoge plint van zandsteen; sommige der vensterposten van met hoekstenen verrijkte zandsteen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40800 (geraadpleegd op ).