Hoekhuis ()

Gelegen op de hoek met de Frans Geldersstraat. Meermaals aangepaste oudere kern, volgens de huidige eigenaar van circa 1750, zes + twee traveeën en twee à drie bouwlagen gedeeltelijk onder zadeldak met links achteraan een deels bewaard aandak; het rechtergedeelte (Geldersstraat (Frans) nummer 1), twee traveeën breed, werd verhoogd en voorzien van een plat dak, zie de achtergevel met duidelijke bouwnaad door het verschil in materiaal; het linkergedeelte (Nolet de Brauwerestraat nummer 11) werd vermoedelijk in het midden van de negentiende eeuw verhoogd met een mezzanino, zoals duidelijk blijkt uit het gebint en de bouwnaad met vlechtingen in de linkerzijgevel, zichtbaar op zolder.

Lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint, in de loop van de twintigste eeuw voorzien van een vernieuwd parement van geglazuurde baksteen; één der tegels draagt trouwens als opschrift "J. Lombaerts carrelages Vilvorde Tél. 51.16.33.". Eenvoudige rechthoekige muuropeningen, deels blind, op de verdiepingen met doorgetrokken lekdrempels; op de begane grond in bepleisterde omlijsting met bewaarde luikduimen. Rechthoekige deur met bewaarde zandstenen posten en fraai uitgewerkte ijzeren trekbel. De hoektravee met winkelpui (Geldersstraat (Frans) nummer 1) werd aangebracht in de loop van de twintigste eeuw. Verankerde zandstenen zijgevel rechts met twintigste-eeuwse muuropeningen. De gecementeerde achtergevel van nummer 11 vertoont één bewaarde zandstenen deurpost en een recent aangebouwde achterbouw op de begane grond; de overwegend rechthoekige vensters, één rondboogvenster, kregen nieuw schrijnwerk.

Interieur (nummer 11): in de ruimte vooraan links bleven landschapsschilderingen met draperieën bewaard, vermoedelijk uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Voorts grotendeels bewaarde binnendeuren, trap en marmeren schouwen, uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Deels gewelfde kelder, latere uitbreiding met troggewelfjes.


Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/70491 (geraadpleegd op ).


Hoekpand ()

Verbouwd drieverdiepingshuis met in de voorgevel bewaarde deurposten en neutjes van zandsteen, en in de Frans Geldersstraat een oudere zijmuur van zandsteen afgewerkt met hoekblokken.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40801 (geraadpleegd op ).