erfgoedobject

Eclectisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
70505
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70505

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Monumentaal hoekpand in eclectische stijl, gelegen op de hoek met het Heldenplein, uit het begin van de twintigste eeuw, op het kadaster ingetekend in 1910. Baksteenbouw van vier + twee traveeën en drie bouwlagen onder gecombineerde, leien zadeldaken met kleine dakkapellen.

Horizontaal belijnde lijstgevels door het gebruik van gedeeltelijk omlopende, arduinen waterlijsten, doorgetrokken lekdrempels, gecementeerde muurbanden en een aflijnende houten kroonlijst op modillons. Neorenaissancistisch tuitgevelrisaliet in de derde travee met karakteristiek topstuk onder gebogen fronton, bolvormige bekroningen en diamantkopstenen; tot dezelfde stijlrichting behoren de deuromlijsting en het arkeltorentje. Rondbogige muuropeningen op de begane grond, hogerop drielichten met arduinen tussenstijlen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1910/46.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70505 (Geraadpleegd op )