erfgoedobject

Gegroepeerde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
70506
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70506

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gegroepeerde rijhuizen met neorenaissancistische reminiscenties, uit het begin van de twintigste eeuw, alle op het kadaster ingetekend in 1910, op voorheen onbebouwde percelen.

Onderkelderde enkelhuizen van twee à drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Kleurrijk ensemble van lijstgevels op arduinen onderbouw, met deels natuurstenen parement, deels van baksteen in wisselende tinten. Gevarieerde muuropeningen. Typisch voor de neorenaissance zijn de bekledingen van de begane grond in nummer 4 en nummer 8, de geblokte begane grond van nummer 10, gedeeltelijk doorlopend op de eerste verdieping, het tuitgevelrisaliet in nummer 8, het veelvuldige gebruik van diamantkopstenen en de deuromlijstingen in nummer 6 en nummer 8. De nummers 4 en 8 hebben art-nouveaugetinte, houten erkers, de nummers 6 en 10 deurvensters en balkons.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1910/46.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gegroepeerde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70506 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.