Art-nouveaugetinte burgerhuizen

Beschrijving

Art- nouveaugetinte rijhuizen van twee traveeën en souterrain + twee bouwlagen onder mansardedak, uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, nummer 124 met jaartal 1915, zie sgraffitopaneel in de top, nummer 128 met jaartal 1913, zie tegelfries. De nummers 124 en 126 werden op het kadaster ingetekend in 1915, nummer 128 in 1913.

Licht gevarieerde lijstgevels met een parement van witte baksteen en decoratieve verwerking van gele baksteen voor de muurbanden, een aantal hoekstenen en enkele aflijningen. De venstertraveeën worden gemarkeerd door een deurvenster met balkon op de bel-etage en verschillend uitgewerkte dakvensters. Rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei op de begane grond, gevarieerde boogvormige bovenvensters; grotendeels vernieuwd schrijnwerk. Deuren met lateiconsooltjes en flankerende voetschrapers.

Art-nouveaumotieven zijn onder meer terug te vinden in het traliewerk van het souterrain, in de tegelfries van nummer 128 en de sgraffitopanelen van nummer 124 en 126.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1913/71 (nummer 128), 1915/47 (nummers 124 en 126).