Metaalgieterij Fobrux Haren

Beschrijving

"Fobrux Haren", metaalgieterij opgericht in 1920 aan de Harensesteenweg, doch in de loop van de jaren 1920 gevoelig uitgebreid; zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en lange tijd buiten gebruik gesteld; herstellingswerken beëindigd in 1948. De hoofdactiviteit was gericht op de fabricatie van keuken- en verwarmingstoestellen. Bedrijvigheid stopgezet in 1970.

Heden aan de Schaarbeeklei sterk vervallen bedrijfsgebouw uit het Interbellum. Baksteenbouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder haaks op de straat gerichte, doch grotendeels ingestorte raekemdaken. Eenvoudige lijstgevel met verhoogde inkomtravee en grote rechthoekige vensters. Gevelbrede, gecementeerde fries met opschrift "Les Fonderies Bruxelloises”.

• CALDERON A. 2000: Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994. Deel I, Vilvoorde, 335-336.
  • S.N. 1958: Les Fonderies Bruxelloises en abrégé Fobrux, in Le Phare dimanche, supplément de 28 septembre 1958, 8.