erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
70552
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70552

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Roger De Grimberghestraat. In kern traditioneel pand, opklimmend tot de zeventiende eeuw, verbouwd en verhoogd op het einde van de negentiende. Onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen + mezzanino onder leien zadeldak. Lijstgevel met gevarieerde, verzonken muurankers en dubbelhuisopstand, voorzien van een zandstenen parement op de begane grond, baksteen met zandstenen hoekblokken op de bovenverdiepingen.

Negentiende-eeuwse rechthoekige vensters onder arduinen latei, beluikt op de begane grond, en voorzien van arduinen lekdrempels; bewaarde zandstenen rechtstanden; benedenvensters met glas in lood, ijzeren hekjes op de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in sobere, licht geprofileerde omlijsting onder dito kroonlijst. Aflijnende houten kroonlijst op modillons. Zijtuitgevel met aandak en schouderstukken; hoge onderbouw en muurbanden van zandsteen; rechthoekige, gedeeltelijk getraliede vensters en sporen van gedichte muuropeningen.

Ook de interieuraankleding dateert uit het einde van de negentiende eeuw, hoewel het gedeeltelijk gaat om oorspronkelijk, vermoedelijk elders gerecupereerd materiaal; zo omvat de linker voorplaats een aantal rococodeuren uit de tweede helft van de achttiende eeuw en de ruimte erachter een directoiredeur uit de vroege negentiende eeuw; voor de monumentale schouwen werden Delftse tegels gerecupereerd en samengevoegd, zoals meermaals voorkwam op het einde van de negentiende eeuw.

Aan de Roger De Grimberghestraat is er een inspringend, onderkelderd aanbouwsel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Het vertoont een bepleisterde en beschilderde lijstgevel, geritmeerd door lisenen, waartussen steekbogige, getraliede vensters op de benedenverdieping; decoratief uitgewerkte, blinde bovenverdieping. Aansluitend beschilderde, bakstenen tuinmuur op gepikte plint; ezelsrug van Vlaamse pannen.


Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70552 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.