erfgoedobject

Gelijkaardige burgerhuizen

bouwkundig element
ID
70553
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70553

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gelijkaardige, gedeeltelijk gevarieerde burgerhuizen met lichte art nouveau reminiscenties, uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, op het kadaster ingetekend in 1905. Heden leegstaand.

Onderkelderde breedhuizen met dubbelhuisopstand van vijf en vier traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot, pannen schilddak. Lijstgevels, respectievelijk gecombineerd met een uitspringende trapgevel en een dito puntgevel, alle op arduinen plint en voorzien van een parement van witte baksteen met verwerking van arduin voor onder meer de puilijst, de balkons en de tot muurbanden doorgetrokken ekdrempels, tussendorpels en lateien.

Nummer 14 met contrasterend gebruik van rode baksteen voor bijkomende muurbanden, spiegelomlijstingen en de ontlastingsbogen van de rechthoekige muuropeningen.

Iets meer gevarieerde muuropeningen in nummer 16 onder arduinen waterlijst en rechthoekige deur onder rondbogig bovenlicht en hoefijzervormige waterlijst met gekrulde uiteinden en zware sluitsteen; flankerende voetschraper.

Verspringende houten kroonlijst op gegroefde consoles. Tuinafsluitingen links en rechts met art-nouveaugetinte ijzeren hekken. In de tuin ligt het naar verluidt voormalige schildersatelier van Brouwers.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1905/38.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :

Aanvullende informatie

De burgerhuizen zijn een ontwerp van Jean Hauwaert (confer bouwvergunning 1904).

  • Informatie verkregen van de gemeente Vilvoorde (maart 2019).
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gelijkaardige burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70553 (Geraadpleegd op )