• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Onderkelderd, burgerhuis met neo-Lodewijk-XVI-elementen, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, opgetrokken op het einde van de negentiende eeuw, op het kadaster ingetekend in 1893. In tegenstelling tot de meestal bepleisterde gevels in deze straat, kreeg dit pand een natuurstenen parement met kleurig contrast tussen het grijze arduin, ten dele belijnd, van het benedengedeelte en de lichtere bovenbouw.

Het vrij strakke gevelschema, eigen aan het neoclassicisme en horizontaal geleed door doorgetrokken lekdrempels, waterlijsten en een klassiek hoofdgestel, wordt verbroken door de stenen balkons in de middentravee van de bel-etage en de bovenverdieping. De eenvoudige rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk, zijn gevat in geriemde omlijstingen, op de bovenverdiepingen voorzien van oren.

Interieur eveneens refererend aan de neo-Lodewijk-XVI-stijl; bewaarde indeling met neoclassicistisch uitgewerkte hal voorzien van een marmeren lambrisering en trap tot de verhoogde begane grond; marmeren schouwen en omlopend stuclijstwerk in de leefruimten, vereenvoudigd in de slaapruimten.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1893/23.