erfgoedobject

Neogotisch geïnspireerde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
70557
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70557

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotisch geïnspireerde, licht verschillende en onderkelderde enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldaken, opgericht in 1891, zoals aangegeven wordt in de gevelstenen. De deurtravee met aflijnende houten kroonlijst wordt rechts geflankeerd door een licht puntgevelrisaliet met gevelbreed balkon op de bel-etage.

Het decoratieve beperkt zich nagenoeg tot het gebruik van tegelpaneeltjes, sierankers en het kleurencontrast tussen de rode baksteen en het grijze arduin, onder meer aangewend voor de plint, de muurbanden en de gevelaflijningen. De segmentbogige vensters, rondbogig in de top, werden gedeeltelijk uitgespaard in een spaarnis die refereert aan een Brugse travee.


Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neogotisch geïnspireerde burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70557 (Geraadpleegd op 02-03-2021)