erfgoedobject

Borstelfabriek

bouwkundig element
ID
70561
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70561

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Borstelfabriek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Borstelfabriek
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Borstelfabriek, opgericht in 1898 door Omer Demol voor de fabricatie van kuisborstels en penselen; de toenmalige werkplaats was gelegen aan de Roger de Grimberghestraat; in het begin van de twintigste eeuw verhuisde de firma naar de Zennelaan, waar in 1920 een nieuwe werkplaats werd opgericht, in datzelfde jaar nog ingetekend op het kadaster op een voorheen onbebouwd perceel.

Bakstenen bedrijfsgebouw van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, van 1920. Witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint, geritmeerd door lisenen waartussen rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei. Aflijnende houten kroonlijst op modillons.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1920/26.
  • CALDERON A. 2000: Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994. Deel I, Vilvoorde, 174-176.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Borstelfabriek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70561 (Geraadpleegd op )