erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Jozef en bijhorende pastorie

bouwkundig element
ID
70579
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70579

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eerstesteenlegging op 25 oktober 1958, zie gevelsteen in het linkerzijportaal, en ingewijd op 1 mei 1959; de kerk werd op het kadaster ingetekend in 1959, de bijhorende pastorie (nummer 26), naar verluidt daterend van 1954, werd ingetekend in 1955. Uit de briefwisseling van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen kon opgemaakt worden dat er verschillende ontwerpen van architect M. De Roover werden afgekeurd. Mogelijk is het uitgevoerde ontwerp van de hand van architect Brigode; gezien het ontbreken van de bouwplannen kon dit niet gecontroleerd worden.

Haaks op de straat gelegen zaalkerk, opgetrokken uit natuur- en baksteen onder pannen zadeldak met metalen klokkentoren. De plattegrond ontvouwt een rechthoekig schip van zes traveeën overlopend in een koor van één rechte travee met vlakke sluiting; het geheel wordt verlicht door rechthoekige vensters met glas in lood. Straatgevel met parement van zandsteen, gemarkeerd door een sterk overluifelde rechthoekige poort in een door middel van glastegels opengewerkt gevelvlak; bekronend kruis; links en rechts aangebouwd portaal onder plat dak. Interieur met weggewerkte metalen hangarstructuur; kelders ingericht als jeugdlokalen.

Het uitzicht van de pastorie sluit aan bij de kerk.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1955/61, 1959/65.
  • CALDERON A. 2002: Archiefbeelden Vilvoorde, Wiltshire, 123.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Parochiekerk Sint-Jozef en bijhorende pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70579 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.