erfgoedobject

Vrijstaande villa

bouwkundig element
ID
70586
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70586

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaande villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaande villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oorspronkelijke directeurswoning van de aangrenzende Tuinbouwschool, de Bavaylei nummer 116, naderhand woning van de beheerder. Volgens oude foto's voorheen voorafgegaan door een inmiddels volledig verdwenen Franse tuin. Vrijstaande villa met omringende tuin, uit het derde kwart van de negentiende eeuw, op het kadaster ingetekend in 1870 op een voorheen onbebouwd perceel.

Bepleisterde en beschilderde constructie op rechthoekige plattegrond, drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak. Neoclassicistische lijstgevel met verhoogde begane grond, geritmeerd door pilasters met verdiepte schacht; uitgewerkt middenrisaliet, belijnd op de verdieping en uitlopend op een dakvenster tussen voluutvormige vleugelstukken en bekroond door een driehoekig fronton. Bovenverdieping gemarkeerd door geblokte hoeklisenen. Eenvoudige, rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk en dito deur in entablementomlijsting. Aflijnende houten kroonlijst op tandlijst.

Grotendeels aangepast interieur, onder meer verlaagde plafonds, met uitzondering van de hal waar het omlopend stuclijstwerk met een centraal bladwerkrozet bewaard bleef, evenals de deuren, waaronder één met geëtst glas naar de keuken.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1870/26.
  • CALDERON A. 2002: Archiefbeelden Vilvoorde, Wiltshire, 112.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw

  • Is gerelateerd aan
    Park van het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw

  • Is deel van
    de Bavaylei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaande villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70586 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.