Bedrijfscomplex N.V. Wyns-Bristol

Beschrijving

Bedrijfscomplex N.V. Wyns-Bristol, verfbedrijf dat op deze plaats gevestigd is sinds 1878. De firma Wyns werd opgericht in Brussel in 1822 door Alphonse Wyns, maar moest de hoofdstad verlaten om ecologische redenen.

Geheel van gedeeltelijk gecementeerde en beschilderde, functionele bedrijfsgebouwen onder gevarieerde bedaking, waarvan de oudste opklimmen tot het laatste kwart van de negentiende eeuw, zie onder meer het jaartal 1878 van gesinterde steen op de schoorsteen en de mutatieschetsen van het kadaster.

Sobere bakstenen gebouwen met overwegend rechthoekige, gedeeltelijk steekbogige muuropeningen. Bezoek werd niet toegelaten.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1879/120.
  • CALDERON A. 2000: Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994. Deel II, Vilvoorde, 209-210.