erfgoedobject

Kerk Sint-Antonius van Padua en pastorie

bouwkundig element
ID
70592
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70592

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kerk, heden toegewijd aan Sint-Wivina, en bijhorende pastorie (nummer 48), uit het begin van de jaren 1920, op het kadaster ingetekend in 1923. De parochie Sint-Antonius van Padua werd opgericht in mei 1921 en officieel erkend op 1 januari 1924. De bouwwerken voor de kerk naar ontwerp van de Brusselse bouwkundige Veraart werden gestart op 24 februari 1922 en beëindigd op 1 augustus van hetzelfde jaar; de bouw van de pastorie werd aangevat in 1923.

Haaks op de straat ingeplante zaalkerk, opgetrokken uit baksteen onder pannen zadeldak; rechthoekige plattegrond met schip van vijf traveeën en een halfronde koorsluiting; iets lager inkomportaal met vooruitgeschoven puntgevel gemarkeerd door overhoekse steunberen, een rondboogpoort en hogerop lichtgleuven met glastegels; opengewerkte klokkentoren als verhoging van de westgevel van het schip. Zijgevels geritmeerd door eenvoudige steunberen waartussen per vier gekoppelde rechthoekige venstertjes. Eenvoudig bepleisterd en beschilderd interieur, nu met centraal in het schip geplaatst altaar, het oorspronkelijke, halfcirkelvormig koor werd ingericht als weekkapel; marmeren doopvont en biechtstoelen uit de bouwperiode.

Gedeeltelijk aangepaste pastorie qua uitzicht aansluitend bij de kerk en de omringende bebouwing, en gemarkeerd door verspringende gevelvlakken, panelen met siermetselwerk en een eenvoudig rondboogdeurtje onder arduinen waterlijst met bolvormige bekroning.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1923/77.
  • JACOBS A. 1989 en 1990: Oprichting parochie St. Antonius van Padua, in Heemkring Hertog Hendrik I Vilvoorde, driemaandelijks tijdschrift, jaargang III, nummer 1, 1989 en jaargang IV, nummer 1, 1990.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerk Sint-Antonius van Padua en pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70592 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.