Eclectisch getint ensemble

Beschrijving

Eclectisch getint ensemble van circa 1900, bestaande uit een bedrijfsgebouw, sinds 1956 Pardaen F. en Co, groothandel in ijzerwaren (nummers 115-119), voorheen onder meer chicoreifabriek en producent van javelwater, en drie enkelhuizen (nummers 121-125), qua uitzicht aansluitend bij de nummers 115-119, mogelijk opgetrokken voor de werknemers van het bedrijf. Beide zijn verbonden door een inrit naar de achterin liggende bedrijfsgebouwen.

Nummers 115-119. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot pannen schilddak. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op arduinen plint; uit een oude foto, waarvan een vergroting in de hal hangt, blijkt dat het geheel oorspronkelijk bakstenen gevels had, de cementering werd dus later aangebracht. Als topgevel uitgewerkte, centrale ingangstravee, voorzien van een steekboogpoort en hogerop een deurvenster en balkon; bekronende neorenaissancistische top met jaartal 1903. Ritmerende lisenen met sierankers en bovenaan verbonden door een boogfries.

Begane grond met links een bewaarde pui met art-nouveau-reminiscenties en verder rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting met rocaille motieven, steekbogige bovenvensters in vlakke omlijsting met sluitsteen. Rechterzijgevel met centrale houten erker.

In nummer 117 is de centrale hal bepleisterd met imitatieblokken; de linkerdeur heeft een supraporta voorzien van een medaillon met initialen J.D; rechts vooraan een ruimte met een marmeren schouw en een houten lambrisering, in de fries voorzien van geschilderde spreuken, de voormalige gasluchter werd omgebouwd.

Nummers 121-125. Breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, op het kadaster ingetekend in 1895. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels, gemarkeerd door centrale panelen met rocaille motieven en aflijnende boogfries. Steekbogige muuropeningen in vlakke omlijstingen met diamantkopsluitstenen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1895/38.
  • CALDERON A. 2000: Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994. Deel I, Vilvoorde, 140, 168, 250, 337; Deel II, 51.

Aanvullende informatie

De nummers 115-119 van het eclectisch getint ensemble werden op basis van een omgevingsvergunning van 16 september 2019 geïntegreerd in een nieuwbouwproject met meergezinswoningen. De achterliggende bedrijfsgebouwen werden hierbij gesloopt.

• Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.