erfgoedobject

Chicoreifabriek Auguste Rayé met directeurswoning

bouwkundig element
ID
70598
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70598

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige "chicoreifabriek Auguste Rayé" met bijhorende directeurswoning, uit het derde kwart van de negentiende eeuw, respectievelijk gelegen ten noordwesten en ten zuiden van een geasfalteerde binnenplaats die ommuurd is aan straatzijde. Vermoedelijk naderhand met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde herenwoning op rechthoekige plattegrond, drie en vier traveeën en twee bouwlagen, onder half schilddak met de nok parallel aan de straat, op het kadaster ingetekend in 1873. Lijstgevels met eenvoudige rechthoekige muuropeningen, voorzien van vernieuwd schrijnwerk; verhoogde begane grond toegankelijk via een bordestrap met een voorheen overluifelde deur, zie de bewaarde ijzeren steunpunten.

Bakstenen bedrijfsgebouw van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met twee vrij recente dakvlakvensters, volgens de mutatieschetsen inplanting opklimmend tot 1857. Lijstgevel gemarkeerd door een tot puntgevel verhoogde middentravee met segmentbogig spaarveld waarin een steekboogpoort en gekoppelde steekboogvensters, alle onder druiplijst van gesinterde baksteen. De rest van de gevel wordt eveneens geritmeerd door gelijkaardige, doch smallere spaarvelden met eenvoudige steekboogvensters op arduinen lekdrempels en gedeeltelijk onder een druiplijstje van gesinterde baksteen. Later ingebrachte rechthoekige poort onder ijzeren I-latei in de zevende en achtste travee.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1857/13 en 1873/25.
  • CALDERON A. 2000: Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994. Deel II, Vilvoorde, 72.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Chicoreifabriek Auguste Rayé met directeurswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70598 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.