erfgoedobject

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

bouwkundig element
ID
70605
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70605

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, opklimmend tot 1719, doch herbouwd in 1930, zie gedenksteen links in het portaal met vermelding "Guilliam Oos en de Marie Leemans heeft dit capelleken ghe... 1719 ... op deze ..." en de gedenksteen rechts met vermelding "Kapel herbouwd ter eere van IVe der VII Smarten van O.L.Vr door Mich. Vranckx en geburen waartoe bydroegen de inwoners der wyk Bosch en het gehucht Houthem juni 1930".

Haaks op de straat ingeplante kapel op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak. Baksteenbouw op zandstenen onderbouw met verwerking van arduin voor de aflijning van de sokkel en gevel. Puntgevel met schouderstukken en bekronend ijzeren kruis; rondboogportaal met opschrift "OL Vrouw van Smarten bid voor ons", bepleisterd tongewelf en cementtegelvloer. Verdiepte rondboogdeur met houten roedeverdeling; het altaar vertoont een gepolychromeerd reliëf met de voorstelling van een statie van de kruisweg; voorts gepolychromeerde plaasteren (?) piëta en twee engelen.


Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70605 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.