Pastorie Sint-Antoniusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Antoniusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Heden leegstaande pastorie met neorococo-reminiscenties, volgens jaarankers van 1927, en qua uitzicht aansluitend bij het nabijgelegen gildehuis. De huidige pastorie werd gebouwd ter vervanging van een oudere die vernield werd bij het begin van de vijandelijkheden ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog.

Bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil, leien zadeldak. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, centraal onderbroken voor een in- en uitgezwenkte top; oculi en steekbogige muuropeningen in een omlijsting van imitatienatuursteen met sluitsteen, oren en neuten. Gelijkaardige deur in neorococo-omlijsting. Zijtuitgevels gemarkeerd door aandaken, schouderstukken, vlechtingen en topankers. Lager aanbouwsel rechts met gelijkaardig uitzicht.

Interieur met bewaarde cementtegelvloer.

Aanvullende informatie

Info van de gemeente: het gaat om een ontwerp van architect Alfred Minner, die ook verantwoordelijk was voor het herstel van de torenspits na de Eerste Wereldoorlog.