erfgoedobject

Kapel toegewijd aan de Heilige Donatus

bouwkundig element
ID
70617
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70617

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel toegewijd aan de Heilige Donatus, die aanbeden wordt bij onweer, storm en ontij. Haaks op de straat ingeplante kapel, gelegen op het einde van de straat links, naast de Tangebeek die de natuurlijke grens vormt met Grimbergen. Herdenkingskapel, opgetrokken ter herinnering aan 74 mensen die verdronken tijdens een overstroming van de Tangebeek op 4 en 5 juni 1839, zie vernieuwde, arduinen gedenksteen; de oorspronkelijke gevelsteen droeg volgens M. Steylemans als opschrift: "Hier offert men tot lafenis der zielen van mensen alhier verdronken in de Borgt tussen 4 en 5 Juni 1839 – R.I.P.". De kapel werd op het kadaster ingetekend in 1912.

Beschilderde bakstenen kapel met neogotische reminiscenties op rechthoekige plattegrond; getrapte voorgevel (drie treden + top) met getraliede rondboognis in dito spaarveld met onderaan een zwart geschilderd kruis in reliëf. Gecementeerde achtergevel. Gepolychromeerd, plaasteren beeld van de Heilige Donatus met bliksemschicht in de hand.

  • Archief van de zusters van de Heilige Jozef van Calasanz, Vorselaar, Map Stichting school en klooster Grimbergen/Borcht; artikel "De Overstroming van de Borgt in 1839" door M. STEYLEMANS, zonder bronvermelding.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1912/78.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel toegewijd aan de Heilige Donatus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70617 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.