erfgoedobject

Paviljoentje van 1683

bouwkundig element
ID
70620
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70620

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Paviljoentje van 1683
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Domein Drie Fonteinen
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Paviljoentje van 1683
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Traditioneel paviljoentje afkomstig uit de omgeving van de Zwarte Vijvers aan de Gentsesteenweg van de Brusselse deelgemeente Koekelberg, steen voor steen afgebroken in 1915 en hier heropgebouwd naar ontwerp van architect Henry De Bruyne.

Paviljoentje op vierkante plattegrond in traditionele bak- en zandsteenstijl, één bouwlaag onder overkragend, leien tentdak op daklijstbalkjes, op de architraaf aan de voor- en de achterzijde gedateerd "ANNO 1683". Verwerking van zandsteen voor hoek- en negblokken, kruis-, klooster- en bolkozijnen en de architraaf. Aan de straatzijde een eenvoudige rechthoekige deur met als bolkozijn uitgewerkt bovenlicht, geflankeerd door kloosterkozijnen. Achtergevel met gelijkaardig uitzicht, doch met centraal rondboogdeurtje in een zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, imposten en voluutsluitsteen. Kruiskozijnen in de linkerzijgevel.

  • DE BRUYNE H. 1930: Quelques oeuvres de l'architecte Henry De Bruyne. Maison Espagnole à Vilvorde, in l'Emulation, jaargang L, nummer 4, april, 69-70.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Paviljoentje van 1683 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70620 (Geraadpleegd op )