Paviljoentje van 1683

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Paviljoentje van 1683

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Domein Drie Fonteinen

Beschrijving

Traditioneel paviljoentje afkomstig uit de omgeving van de Zwarte Vijvers aan de Gentsesteenweg van de Brusselse deelgemeente Koekelberg, steen voor steen afgebroken in 1915 en hier heropgebouwd naar ontwerp van architect Henry De Bruyne.

Paviljoentje op vierkante plattegrond in traditionele bak- en zandsteenstijl, één bouwlaag onder overkragend, leien tentdak op daklijstbalkjes, op de architraaf aan de voor- en de achterzijde gedateerd "ANNO 1683". Verwerking van zandsteen voor hoek- en negblokken, kruis-, klooster- en bolkozijnen en de architraaf. Aan de straatzijde een eenvoudige rechthoekige deur met als bolkozijn uitgewerkt bovenlicht, geflankeerd door kloosterkozijnen. Achtergevel met gelijkaardig uitzicht, doch met centraal rondboogdeurtje in een zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, imposten en voluutsluitsteen. Kruiskozijnen in de linkerzijgevel.

• DE BRUYNE H. 1930: Quelques oeuvres de l'architecte Henry De Bruyne. Maison Espagnole à Vilvorde, in l'Emulation, jaargang L, nummer 4, april, 69-70.