Overblijfsel Groot Pachthof

Beschrijving

Overblijfsel van het voormalige "Groot Pachthof". Herhaaldelijk en sterk aangepast complex met oudere, vermoedelijk achttiende-eeuwse kern, zoals duidelijk blijkt uit de zandstenen muurpartijen en de zware muurankers. Het huidige overblijvende volume is trouwens herkenbaar ingetekend op de "Caerte figuratief" van C.J. Everaert van 1791, en klimt dus minstens op tot het einde van de achttiende eeuw. De kaart van 1719 opgemaakt door Guillaume Couvreur in het Kaartboek van de abdij van Ter Kameren, vertoont geen bebouwing in deze omgeving.

Verankerd, haaks op de straat gelegen en onderkelderd gebouw van drie + vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak van mechanische pannen. Zandsteenbouw met gebruik van baksteen voor latere verbouwingen en aanpassingen, onder meer de rechthoekige muuropeningen en de geveltop aan de straatzijde. Voortgaande op de sporen van zandstenen muurfragmenten zou de oudere kern kunnen doorlopen tot het huidige nummer 95.

• LAURENT R. 1996: De abdij van Ter Kameren, Brussel.
  • LAUWERS J. 1976: Peutie en zijn voormalig begijnhof van Steenvoort, Peutie-Tielt, 35.