Café 't Keizershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café 't Keizershof

Beschrijving

Voorheen en dit tot 2002, café "'t Keizershof", gelegen op de hoek met de Rollewagenstraat. Gegroeid uit de alhier gelegen gelijknamige afspanning ter hoogte van een belangrijk verkeersknooppunt met tolkantoor, onder meer gevormd door een noord-zuidas die vanuit Diegem over Machelen, Peutie en Houtem naar de Zenneovergang leidde en vooral werd gebruikt in functie van het zandsteenvervoer, zie gemeente-inleiding Vilvoorde. De afspanning bevond zich op het grondgebied van Klein Peutie, een van de oudste woonkernen van de gemeente, zie gemeente-inleiding.

Op een kaart van G. Couvreur van 1719 kan men het pand reeds herkennen als een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, de heden bestaande schuur achteraan komt nog niet voor op deze kaart. Bij de inventarisatie in het voorjaar van 2002 vertoonde het gebouw nog zijn oorspronkelijk, achttiende-eeuws volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak; de op dat ogenblik met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op een beschilderde plint had wel aangepaste rechthoekige muuropeningen, maar de fragmentarisch bewaarde jaarankers ".71." verwezen nog naar de vroeg achttiende-eeuwse kern. Het interieur was aangepast.

De huidige, bepleisterde en geel beschilderde lijstgevel met vernieuwde rechthoekige muuropeningen is het resultaat van een grondige renovatie, uitgevoerd in 2002-begin 2003; bij deze aanpassingswerken verdwenen bovendien de jaarankers; enkel het volume refereert nog aan de oude toestand. Ook het interieur werd nogmaals heringericht.

Achter het huis, in de Rollewagenstraat tussen de nummers 2 en 4 bevindt zich een parallelle schuur van vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak van Vlaamse pannen met de nok loodrecht op de Rollewagenstraat. De verankerde lijst- en puntgevels, opgetrokken uit de lokale zandsteen vertonen op de hoeken de typische, contrasterende muurvlechtingen van baksteen en worden doorbroken door oudere, maar ook meer recente muuropeningen; bouwnaden wijzen op vroegere, heden gedichte deuren en vensters. Een later ingebrachte, valse zoldering, deels van hout en deels bestaande uit betonnen gewelven op ijzeren I-profielen, verbergt het gebint.

• LAURENT R. 1996: De abdij van Ter Kameren, Brussel.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde