erfgoedobject

Gildenhuis

bouwkundig element
ID
70662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70662

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Neoclassicistisch pand op de hoek met de Oudstrijdersstraat, uit het derde kwart van de negentiende eeuw, volgens kadastrale leggers in gebruik genomen in 1870 en geregistreerd in 1872. Opgericht als herberg, werd het pand naderhand bewoond door de zusters ursulinen en nadien door de zusters annonciaden. Na de bouw van een nieuw zusterklooster in 1909-1910, Kerkstraat nummer 14, opnieuw ingericht als herberg met winkel; tijdens de Eerste Wereldoorlog bood het pand onderdak aan vluchtelingen, in 1940 ten slotte werd het aangekocht door de parochie en ingericht als gildenhuis (zie de huidige naam) en later als parochiehuis.

Neoclassicistisch getint hoekpand met karakteristieke afgeschuinde hoek, zes + afgeschuinde hoek + vier traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerd zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen, doorlopende puilijst en aflijnende fries. Deels aangepaste rechthoekige benedenvensters, deels blinde, licht getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting; vernieuwd schrijnwerk. Hoektravee met rondboognis en Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde-Peutie 1872/1.
  • LAUWERS J. 1976: Peutie en zijn voormalig begijnhof van Steenvoort, Peutie-Tielt, 213-214.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gildenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.