erfgoedobject

Begraafplaats van Peutie

bouwkundig element
ID
70668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70668

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats van Peutie
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Deels omhaagde en deels ommuurde begraafplaats. Toen op het einde van de negentiende eeuw beslist werd een nieuwe, grotere kerk te bouwen (Kerkstraat), moest in de eerste plaats uitgekeken worden naar een plaats voor de aanleg van een nieuwe begraafplaats ter vervanging van het kerkhof rondom de kerk. Al in 1888 werd grond aangekocht aan de toenmalige Perksestraat, op de plaats van de huidige begraafplaats.

De plannen voor de aanleg van de nieuwe begraafplaats en een inmiddels verdwenen dodenhuisje werden getekend door architect Vanderroost. Pas in mei 1896 werden de werken aangevat; de inwijding gebeurde op 9 oktober 1896. Wegens plaatsgebrek uitgebreid in 1955.

Links staat een kruis van imitatierots als oorlogsmonument en een gedenkplaat voor de gesneuvelden en overleden weggevoerden van de Eerste Wereldoorlog. Voorts twee karakteristieke, witstenen grafstenen van Britse soldaten van het Commonwealth die sneuvelden in mei 1940.

  • LAUWERS J. 1979: Peutie het vroegere kastelendorp, Vilvoorde, 32-33.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begraafplaats van Peutie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70668 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.