erfgoedobject

Koper- en bronsgieterij

bouwkundig element
ID
70683
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70683

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de periode 1905 tot 1984 was hier de koper- en bronsgieterij Bertrand Frère & Srs S.N.C. gevestigd, zie ook de inmiddels verdwenen gevelplaat. Deze gieterij was vooral gericht op de fabricage van koperen, bronzen en "maillechort" sierproducten zoals schoorsteengarnituren.

Fraaie, onderkelderde burgerwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Volgens de plintinscriptie werd de woning gebouwd in 1914 naar ontwerp van J. Waroquiers; ze werd bij het kadaster ingetekend in 1915.

Bakstenen lijstgevel gemarkeerd door decoratieve motieven die aansluiten bij de art nouveau zoals druiplijsten, borstweringen en sgraffitopanelen. Steekbogige muuropeningen met geknikte bovenhoeken, op de bovenverdieping in dito spaarvelden. Een polychroom accent wordt bekomen door het aanwenden van diverse materialen als rode en witte baksteen afgewisseld met arduin voor de plint, waterlijsten, lekdrempels, hoek- en sluitstenen. Boven de poort is er een deurvenster met balkon met gebombeerde ijzeren leuning. Aflijnende houten kroonlijst op per drie gekoppelde consoles.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1915/25.
  • CALDERON A., Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994. Deel I, Vilvoorde, 2000, p. 79.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Koper- en bronsgieterij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70683 (Geraadpleegd op 17-06-2021)