Langgestrekte hoeve Nouwenhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Bocholt
Straat Hoekstraat
Locatie Hoekstraat 5, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve Nouwenhof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met dienstgebouwen. Het is een oude inplanting, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Het huidige gebouw dateert echter naar verluidt van 1911. Ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur-stal. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën, met twee woonhuisdeuren. Getoogde muuropeningen, de vensters beluikt en voorzien van het oorspronkelijke houtwerk. Verbouwde stalvensters. Getoogde stalpoort onder gebogen houten latei. Rondboogvormige schuurpoort. Linkse zijgevel met aandak, vlechtingen en schouderstukken.

Het dienstgebouw tegenover de hoeve dateert naar verluidt van circa 1914. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde plint. Schuurpoort onder houten latei. Een gedeelte werd ingericht voor hoevetoerisme.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoekstraat

Hoekstraat (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.