Langgestrekte hoeve Groulshof

Beschrijving

Genoemd naar de familie Grouls, die het goed bewoonde. Hubricht Pepels alias Grouls was in 1768 burgemeester van Veldhoven. Vrij gaaf bewaarde, Kempische langgestrekte hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Oorspronkelijk een gebouw in stijl- en regelwerk, waarschijnlijk uit de 18de eeuw, versteend in de eerste helft 19de eeuw. Ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal-woonhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag met resten van het stijl- en regelwerk. Mank zadeldak (Vlaamse pannen). Het woonhuis is een enkelhuis van drie traveeën. Rechthoekige beluikte vensters onder houten latei. Rechthoekige woonhuisdeur in houten kozijn. Dito staldeur. Getoogde stalpoorten onder gebogen houten latei. Rechthoekige schuurpoort in houten omlijsting; boven de schuurpoort is de dakrand verhoogd. In de achtergevel, twee houten kozijnen, waarvan één waarschijnlijk recent. Rechtse zijgevel met smeedijzeren muurankers met krullen. De top is vernieuwd, het aandak verdween; de vlechtingen bleven behouden. Getraliede en beluikte houten kozijnen met sponningbeloop. Twee recentere dienstgebouwen aan de overzijde van het erf. Bakhuis en stal in een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); het bakhuis telt drie traveeën. Bakoven onder open schob tegen de achtergevel.

Dwarsschuur en stal in een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Muizentandfries en dropmotief. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Hooggeplaatste, getoogde stalvensters. Stalpoort onder gebogen houten latei. Tweede rechthoekige schuurpoort, mogelijk aangepast.

Op het erf staat een oude treurwilg en een houten waterput.

• MOLEMANS J., "Tumulten, oploopen en conspiratiens" in Bocholt aan het einde van het Ancien Régime, (Limburg, 72, 73, (3, 4), 1993-94, pagina's 157-183, 193-218, 3-32).