Langgestrekte hoeve Groulshof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Bocholt
Straat Hoekstraat
Locatie Hoekstraat 17A, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve Groulshof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Genoemd naar de familie Grouls, die het goed bewoonde. Hubricht Pepels alias Grouls was in 1768 burgemeester van Veldhoven. Vrij gaaf bewaarde, Kempische langgestrekte hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Oorspronkelijk een gebouw in stijl- en regelwerk, waarschijnlijk uit de 18de eeuw, versteend in de eerste helft 19de eeuw. Ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal-woonhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag met resten van het stijl- en regelwerk. Mank zadeldak (Vlaamse pannen). Het woonhuis is een enkelhuis van drie traveeën. Rechthoekige beluikte vensters onder houten latei. Rechthoekige woonhuisdeur in houten kozijn. Dito staldeur. Getoogde stalpoorten onder gebogen houten latei. Rechthoekige schuurpoort in houten omlijsting; boven de schuurpoort is de dakrand verhoogd. In de achtergevel, twee houten kozijnen, waarvan één waarschijnlijk recent. Rechtse zijgevel met smeedijzeren muurankers met krullen. De top is vernieuwd, het aandak verdween; de vlechtingen bleven behouden. Getraliede en beluikte houten kozijnen met sponningbeloop. Twee recentere dienstgebouwen aan de overzijde van het erf. Bakhuis en stal in een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); het bakhuis telt drie traveeën. Bakoven onder open schob tegen de achtergevel.

Dwarsschuur en stal in een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Muizentandfries en dropmotief. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Hooggeplaatste, getoogde stalvensters. Stalpoort onder gebogen houten latei. Tweede rechthoekige schuurpoort, mogelijk aangepast.

Op het erf staat een oude treurwilg en een houten waterput.

  • MOLEMANS J., "Tumulten, oploopen en conspiratiens" in Bocholt aan het einde van het Ancien Régime, (Limburg, 72, 73, (3, 4), 1993-94, pagina's 157-183, 193-218, 3-32).

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoekstraat

Hoekstraat (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.