Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Bocholt
Straat Krokusstraat
Locatie Krokusstraat 12, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen. Oude vestiging: de hoeve staat aangeduid als tweeledig op de Ferrariskaart (1771-77). In de Atlas van de Buurtwegen (1845) afgebeeld in grosso modo de huidige vorm, als hoeve met losstaande bestanddelen. Het oudste gedeelte van de huidige hoeve is het langgestrekte gedeelte aan de noordelijke zijde van het erf: het dateert van circa 1910 en werd gebouwd ter vervanging van een ouder, bakstenen gebouw. Ordonnantie: stal-dubbele dwarsschuur-stal-woonhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Het woonhuis telt vier traveeën. Getoogde muuropeningen, de vensters gewijzigd, de rechtse deur gedicht. Twee stalpoorten onder gebogen houten latei, waarvan één gedeeltelijk gedicht. Twee rechthoekige schuurpoorten onder houten latei. Linker zijgevel met aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken. Grootschalige stal aangebouwd tegen de achtergevel. De twee andere gebouwen werden volledig verbouwd.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Krokusstraat

Krokusstraat (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.