Meisjesschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Bocholt
Straat Hamonterweg
Locatie Hamonterweg 183, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Meisjesschool

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige meisjesschool van Lozen, van 1902. Alleenstaand breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw, de lijstgevel afgewerkt met rechthoekige lisenen met muizentandfries. Mergelstenen banden. Hoge rechthoekige vensters onder metalen I-balk. Zijgevels met aandak, topstuk en schouderstukken.

Een tweede schoolgebouw, gelegen achter de meisjesschool, dateert uit het interbellum. Het is een lang bakstenen gebouw van één bouwlaag onder wolfsdak (kunstleien). De travee waarin zich de portalen bevinden zijn verhoogd met een dakvenster onder wolfsdak. Gecementeerde muurpartijen. Rechthoekige muuropeningen.

  • JAME R., De geschiedenis van het lager onderwijs in Bocholt: het centrum, Lozen, Creyel en Hees, (Bokarelo, 12-13, 1995-96).

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lozen

Bocholt (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.