Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Bocholt
Straat Lozerstraat
Locatie Lozerstraat 1, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige hoeve (?) bestaande uit twee delen: een woonhuis rechts en een aanleunend, inspringend dienstgebouw links. Gedateerd 1829 door middel van muurankers in de rechtse zijgevel. Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Rechthoekige vensters (strek) met hardstenen negblokken en sluitsteen; kalkstenen lekdrempels; voorheen beluikt (duimen). Getoogde deur in een rechthoekige kalkstenen omlijsting op neuten.

Links aansluitend, ruïneus dienstgebouw. Bakstenen gebouw van drie traveeën en één bouwlaag. Het dak is verdwenen. Twee thans gedichte korfboogdeuren of -vensters in de eerste en laatste travee. Korfboogpoort in het midden.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lozen

Bocholt (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.