erfgoedobject

Gesloten hoeve Tielkenshof

bouwkundig element
ID
70732
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70732

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw ter Riviere van Bree. Deze hoeve is één van de oudste bezittingen van het klooster: ze werd verworven in 1480, zestien jaar na de stichting van het klooster.

Gesloten hoeve, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als tweeledig, in de Atlas van de Buurtwegen (1845) als gesloten. Van deze oude kern rest alleen de dubbele dwarsschuur, ten westen van het erf. Het is een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers met krullen. De oorspronkelijke muuropeningen zijn de twee rechthoekige poorten met resten van een houten omlijsting.

Zijgevels met vlechtingen; het aandak is verdwenen. In de zijgevel aan straatzijde een mergelstenen gevelsteen met opschrift: ANNO/ 1829, een tweede gevelsteen met initialen H P (Henri Paggers), en een derde gevelsteen, die door de begroeiing niet zichtbaar is.

  • MAES S.F. - DREESEN J., De geschiedenis van Bree. De parochie, de oude kloosters, Heverlee, 1946, pagina's 121-122.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve Tielkenshof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70732 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.