erfgoedobject

Brouwerij Martens

bouwkundig element
ID
70733
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70733

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Martens
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan het Kerkplein. De brouwerij Martens werd gesticht in 1757 door Adriaan Geerkens. Door huwelijk kwam zij in 1823 in het bezit van de familie Martens. Deze brouwerij was gelegen in de Dorpsstraat. De huidige brouwerij aan het Kerkplein ontstond in 1923. Oorspronkelijk producerend voor de plaatselijke markt, kwam de internationale doorbraak na 1952, vooral gericht op de Duitse markt.

Industrieel complex, waarvan een gedeelte dateert van 1923: hoog bakstenen gebouw onder platdak, op de benedenverdieping voorzien van een groot, rechthoekig venster in gecementeerde omlijsting met metalen roeden. Opschrift: BROUWERIJ MARTENS.

  • BLOEMEN H., Bocholt, Reppel: dorpsmonografie, Hasselt, 1986, 76-79.
  • EERLINGS W., Brouwerij Martens P.V.B.A., Hasselt, 1977.

Bron     : SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Brouwerij Martens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70733 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.