Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Bocholt
Straat Stramproyerweg
Locatie Stramproyerweg 44, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, wat afgelegen ten opzichte van de straat. Oude vestiging, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), en in de Atlas van de Buurtwegen (1845), als hoeve met losstaande bestanddelen. De huidige gebouwen dateren uit het vierde kwart 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Het hoofdgebouw heeft als ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur-stal-dwarsschuur. Gecementeerde plint aan het woonhuis. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. In de twee linkse traveeën de opkamer. Het woonhuis is een enkelhuis van vier traveeën. Getoogde muuropeningen. Stalvensters en –deuren werden aangepast. Twee rechthoekige schuurpoorten onder houten latei. Zijgevels met aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken.

Dienstgebouw ten oosten van het erf. Bakstenen gebouw –mogelijk versteende vakwerkbouw- van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Lisenen. De oorspronkelijke muuropeningen zijn die in houten kozijnen.

Drie linden op het erf.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stramproyerweg

Stramproyerweg (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.