Watermolen Clootsmolen

Beschrijving

Voormalige watergraanmolen op de Abeek. Eerste vermelding in 1465. In 1539 wordt hij vermeld als banmolen van de graaf van Horne, heer van Bocholt. De molen staat aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). De oude kern bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen vleugels, het woonhuis en het dienstgebouw, en het molenhuis in een klein gebouw aan de beek. In de huidige toestand zijn het molenhuis en het dienstgebouw aaneengesloten tot één vleugel. Het huidige woonhuis dateert uit het interbellum. Het molenhuis dateert in zijn huidig uitzicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen gebouw van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Metalen molenrad; de molen is van het onderslagtype. Het molenwerk is nog aanwezig, de molen is beperkt maalvaardig.

• Bocholter windmolens - Bocholter watermolens, (Bokarelo, 7, 1990, pagina's 18-21).
  • CUPPENS H. & SMET W., Limburgse watermolens. Molens op de Aabeek-Bosbeek en Itterbeek, Sint-Niklaas, 1980.
  • DOORSLAER B. VAN, Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg, Borgloon, 1996, pagina 29.
  • MAES P., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse revolutie, 1952, p. 184.