Hoeve Schummershof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Bocholt
Straat Weerterweg
Locatie Weerterweg 141, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Schummershof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Het Schummershof, nog in bedrijf, is één van de hoeven van waaruit in de tweede helft van de 19de eeuw begonnen werd met de ontginning van de heide. Hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan de dienstgebouwen werden gewijzigd. Het woonhuis is een boerenburgerhuis in eclectische stijl, uit eind 19de eeuw. Bakstenen gebouw van complexe vorm, bestaande uit links een diephuis van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), met rechts een aansluitend breedhuisgedeelte van één travee en één bouwlaag, eveneens onder zadeldak (kunstleien); in de hoek een vierkante toren van één travee en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (leien). Verhoogde begane grond. Gecementeerde plint. Lisenen en rondboogfriezen. Rondboogvensters en één korfboogvenster; oculus in de bovenverdieping van de toren. Rondboogdeur.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Weerterweg

Weerterweg (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.