Directeurswoning Cooppal-P.R.B

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Kaulille
Straat Fabriekstraat
Locatie Fabriekstraat 108-110, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Directeurswoning Cooppal-P.R.B

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eén van de directeurswoningen van het voormalige Cooppal-P.R.B., waarschijnlijk het voormalige huis en park van de familie Slegten-Sneyers, die deze heidegronden in 1855 van de gemeente kocht. Alleenstaand breedhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen in een ruime tuin. Het oorspronkelijke gebouw is waarschijnlijk nummer 110; te oordelen naar de duidelijke bouwnaad tussen beide werd nummer 108 later toegevoegd. Nummer 110 is een dubbelhuis van vier traveeën, nummer 108 telt twee traveeën, beide één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Baksteenfries onder de dakrand. Getoogde muuropeningen met hardstenen latei en lekdrempel, de vensters van nummer 110 beluikt. Rechthoekig balkon met smeedijzeren hek op de bel-etage.

  • BUSSELS L.- en andere, Beknopte geschiedenis van Cavelille, Cauwelille, Caulille, Kaulille, ed. Gemeentekrediet, 1980.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Fabriekstraat

Fabriekstraat (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.