erfgoedobject

Pastorie Sint-Monulfus en Gondulfusparochie

bouwkundig element
ID
70755
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70755

Juridische gevolgen

Beschrijving

De oorspronkelijke pastorie van Kaulille bevond zich op de schans, eigendom van de gemeente, aan de huidige Raakstraat; in 1654 had pastoor Vander Straeten van de gemeente de toelating gekregen om een woning op de schans te betrekken; in 1726 werd hier een nieuwe pastorie gebouwd. In 1868 werd deze pastorie verkocht, en in 1869 werd de huidige pastorie gebouwd op de huidige plaats, naar ontwerp van F.M. Stapper (Hasselt).

Alleenstaand breedhuis, gedateerd 1869 (confer gevelsteen), in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van architect F.M. Stappers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op een bakstenen plint met hardstenen afzaat. Middenrisaliet en bakstenen hoekpilasters. Baksteenfries onder de dakrand. Onder de dakrand in het risaliet, gevelsteen met opschrift: PASTORIJ. MDCCCLXIX./ LEOPOLD II. JACQUET BMTR./ JOOSTEN PASTOOR/ F.M.STAPPERS BOUWMEESTER. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt. Getoogde deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met druiplijst, waarboven een kruis; hardstenen tussendorpel.

  • Archief Afdeling Monumenten en Landschappen-Brussel, Plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Provincie Limburg, Kaulille.
  • BUSSELS L. e.a., Beknopte geschiedenis van Cavelille, Cauwelille, Caulille, Kaulille, editor Gemeentekrediet, 1980.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Monulfus en Gondulfusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70755 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.