erfgoedobject

Burgerhuis in second-empirestijl

bouwkundig element
ID: 7076   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7076

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in second-empirestijl, te dateren omstreeks 1865. Bij een recente renovatie werden het rijk versierde hoofdgestel, de gietijzeren borstweringen en parapetten verwijderd.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen, met een typisch decor van ingekerfde ranken. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede middenrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door een balkon met consoles, oorspronkelijk voorzien van doorgetrokken gietijzeren borstwering. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van getoogde deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting, gemarkeerd door pilasters met doorgetrokken imposten. Het portaal en het venster in de uiterste traveeën van de begane grond onderscheiden zich door een bewerkte sluitsteen en een hanenkam. Oorspronkelijk werd de gekorniste kroonlijst ondersteund door uitgelengde, bewerkte consoles, waartussen een typisch stucdecor van rozetten en ranken.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in second-empirestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7076 (Geraadpleegd op 22-09-2019)