Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Kaulille
Straat Rietweg
Locatie Rietweg 33, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voorheen langgestrekte hoeve, thans hoeve met losstaande bestanddelen, wat afgelegen ten opzichte van de straat. Vestiging uit de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1845), doch huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur-stal of bakhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde plint. Rechthoekige lisenen, risaliet in de deurtravee. Smeedijzeren muurankers met krullen. Gecementeerde lijst onder de dakrand. Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën. Getoogde muuropeningen, de vensters beluikt en voorzien van hardstenen lekdrempels. Kleine getoogde stalvensters. Getoogde staldeuren. Getoogde stalpoort. Korfboogvormige schuurpoort.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rietweg

Rietweg (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.