erfgoedobject

Palmanswijk

bouwkundig element
ID
70761
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70761

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Palmanswijk
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gebouwd in 1938 in opdracht van H. Palmans, door architect Helsen (Peer). Het waren huurwoningen, bedoeld voor de soldaten en hun families van het Grenswielersbataljon, die gelegerd waren in de nabijgelegen kazerne. Rij kleine, identieke sociale woningen, met aan weerszijde van de rij telkens een grote tweewoonst, en in het midden een hoge, vierkante torenconstructie.

De rijhuizen zijn enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouwen, op de benedenverdieping voorzien van een rechthoekige deur in een portaal met een rechthoekige venster ernaast; op de bovenverdieping een rechthoekig vensterregister. Nummer 62 is het enige gaaf bewaarde voorbeeld, ook qua binnenindeling; het behield zijn oorspronkelijk houtwerk in de deur, en de metalen roedeverdeling van de vensters.

De tweewoonsten hebben een complexe vorm, het hoofdvolume onder steil, laagreikend zadeldak (kunstleien). Rechthoekige erkers tegen de verschillende gevels. Bakstenen gebouwen voorzien van rechthoekige muuropeningen in houten kozijnen. Ernaast telkens een doorgang naar het achterliggende erf.

De toren telt één travee en vijf bouwlagen, thans onder plat dak, voorheen onder hoog schilddak. Rechthoekige muuropeningen.

  • PALMANS R., Meegedeelde gegevens, 2003.

Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Palmanswijk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70761 (Geraadpleegd op )