Palmanswijk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Kaulille
Straat Steenweg op Kleine Brogel
Locatie Steenweg op Kleine Brogel 36-68, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Palmanswijk

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Gebouwd in 1938 in opdracht van H. Palmans, door architect Helsen (Peer). Het waren huurwoningen, bedoeld voor de soldaten en hun families van het Grenswielersbataljon, die gelegerd waren in de nabijgelegen kazerne. Rij kleine, identieke sociale woningen, met aan weerszijde van de rij telkens een grote tweewoonst, en in het midden een hoge, vierkante torenconstructie.

De rijhuizen zijn enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouwen, op de benedenverdieping voorzien van een rechthoekige deur in een portaal met een rechthoekige venster ernaast; op de bovenverdieping een rechthoekig vensterregister. Nummer 62 is het enige gaaf bewaarde voorbeeld, ook qua binnenindeling; het behield zijn oorspronkelijk houtwerk in de deur, en de metalen roedeverdeling van de vensters.

De tweewoonsten hebben een complexe vorm, het hoofdvolume onder steil, laagreikend zadeldak (kunstleien). Rechthoekige erkers tegen de verschillende gevels. Bakstenen gebouwen voorzien van rechthoekige muuropeningen in houten kozijnen. Ernaast telkens een doorgang naar het achterliggende erf.

De toren telt één travee en vijf bouwlagen, thans onder plat dak, voorheen onder hoog schilddak. Rechthoekige muuropeningen.

  • PALMANS R., Meegedeelde gegevens, 2003.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kaulille

Kaulille (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.