erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID: 70763   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70763

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Het oudste gebouw van de school is dat op de linker hoek: het dateert van 1852; een gevelsteen draagt het opschrift: MEN LEGDE/ DEN EERSTE STEEN/ OP 2 JUNI 1852. Dit gebouw deed dienst als school tot 1884, daarna werd het omgebouwd tot onderwijzerswoning. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw met lichte risalieten in de uiterste travee. Spitsboogvensters op de benedenverdieping in een geprofileerde bakstenen omlijsting; rechthoekige bovenvensters (strek). Aanbouwsel van één bouwlaag tegen de linker zijgevel voorzien van een poort.

Het andere oude gedeelte van de school, waarschijnlijk daterend van 1917, bevindt zich aan het andere uiteinde van de gebouwenreeks aan de Bergheidestraat. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Rechthoekige lisenen waarbinnen de rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel.

  • LEEN M. - e.a., Honderd jaren katholiek onderwijs te Reppel, (Reppel), 1979.

Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70763 (Geraadpleegd op 31-05-2020)