U-Vormige hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Beek
Straat Abroxweg
Locatie Abroxweg 51, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed U-Vormige hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

U-vormige hoeve, ontstaan uit een L-vormige hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1845); de oude kern is de noordelijke vleugel (woonhuis) met de haaks aansluitende vleugel achter aan het erf. Van deze oude kern bleef niets bewaard: de huidige noordelijke vleugel dateert van 1906 (muurankers), de dienstgebouwen zijn recenter.

De noordelijke vleugel is een langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Gecementeerde plint. Dropmotieven en muizentandfries onder de dakrand. Smeedijzeren sierankers. Het woonhuis is een dubbelhuis van vijf traveeën, met twee deuren. Getoogde muuropeningen; bovenvensters onder metalen I-balk. Getoogde stalpoort onder gebogen houten latei. Rondboogvormige schuurpoort. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken; links een topstuk; in de rechterzijgevel de datering door middel van muurankers: A 1896.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Abroxweg

Abroxweg (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.