Langgestrekte hoeve van 1906

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Beek
Straat Jef van Hoofstraat
Locatie Jef van Hoofstraat 13, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve van 1906

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve van 1906, gebouwd door de gebroeders Lipkens; ze was toen een nieuwe vestiging. De hoeve ligt wat achteruit ten opzichte van de straat. Ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Dropmotief onder de dakrand. Smeedijzeren sierankers. Het woonhuis is een dubbelhuis van vijf traveeën, met twee ingangen. Getoogde muuropeningen, de vensters beluikt. Getoogde stalpoort onder gebogen houten latei. Rondboogvormige schuurpoort. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstuk; rechts een topstuk; de linkerzijgevel is gecementeerd; in de cementering het opschrift: GEB LIPKENS/ 1906.

Van het L-vormige dienstgedeelte dateert waarschijnlijk alleen het bakhuis uit de periode van de bouw; bakstenen gebouw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zijgevels met aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Jef van Hoofstraat

Jef van Hoofstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.