Pastorie Sint-Martinusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Beek
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 6, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Martinusparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige pastorie. Alleenstaand breedhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, in neoclassicistische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Bakstenen hoekpilasters; baksteenfriezen onder de dakrand en de geveltoppen der zijgevels. Rechthoekige vensters (strek) met hardstenen lekdrempels en recent houtwerk. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting; schijnbaar oorspronkelijk houtwerk met bovenlicht. Gelijkaardige achtergevel, zonder deur. Tegen de linkerzijgevel een aanbouwsel van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Dropmotief onder de dakrand; smeedijzeren muurankers met krullen. Rechthoekige deur (strek); gewijzigd venster. Achter het huis een ommuurde tuin.

De restauratie is aan de gang.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.