Hoeve Kupkenshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kupkenshof

Beschrijving

Voormalige tweeledige hoeve, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845); Ze was toen eigendom van M. Luys; het huidige dienstgebouw is de noordvleugel (het woonhuis) van deze hoeve; de zuidvleugel (het dienstgebouw) verdween; nieuw woonhuis ten noorden van het erf.

De resterende vleugel dateert van 1874, en werd gebouwd door de weduwe Meuwis, Anna Maria Luys. Voormalige ordonnantie: woonhuis-stal. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). De voorgevel is thans gedeeltelijk ingebouwd door een recent dienstgebouw. Muizentandfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde muuropeningen, de vensters beluikt. Verscheidene wijzigingen in de ordonnantie. Zijgevels met aandak, vlechtingen, schouderstukken en rechts een topstuk; in de linkerzijgevel een mergelstenen gevelsteen met opschrift: A M A M L (Antoon Meuwis, Anna Maria Luys)/ 5 MEI 1874; in de schoorsteen, de smeedijzeren muurankers M L (Meuwis Luys). De achtergevel werd volledig gewijzigd.

• JANSSEN M., meegedeelde gegevens, 2001.