Hoeve Kupkenshof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Beek
Straat Waterstraat
Locatie Waterstraat 8, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Kupkenshof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige tweeledige hoeve, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845); Ze was toen eigendom van M. Luys; het huidige dienstgebouw is de noordvleugel (het woonhuis) van deze hoeve; de zuidvleugel (het dienstgebouw) verdween; nieuw woonhuis ten noorden van het erf.

De resterende vleugel dateert van 1874, en werd gebouwd door de weduwe Meuwis, Anna Maria Luys. Voormalige ordonnantie: woonhuis-stal. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). De voorgevel is thans gedeeltelijk ingebouwd door een recent dienstgebouw. Muizentandfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde muuropeningen, de vensters beluikt. Verscheidene wijzigingen in de ordonnantie. Zijgevels met aandak, vlechtingen, schouderstukken en rechts een topstuk; in de linkerzijgevel een mergelstenen gevelsteen met opschrift: A M A M L (Antoon Meuwis, Anna Maria Luys)/ 5 MEI 1874; in de schoorsteen, de smeedijzeren muurankers M L (Meuwis Luys). De achtergevel werd volledig gewijzigd.

  • JANSSEN M., meegedeelde gegevens, 2001.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Waterstraat

Waterstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.