Tweeledige hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Beek
Straat Waterstraat
Locatie Waterstraat 9, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Tweeledige hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Tweeledige hoeve, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Van deze toestand bleef alleen de noordvleugel met woonhuis bewaard, gebouwd door H. Janssen in 1801; het huidige dienstgebouw dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De ordonnantie van de noordvleugel is: dwarsschuur-stal-woonhuis. Gecementeerd, bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Muizentandfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën. Rechthoekige muuropeningen (strek), de vensters beluikt. Twee kleine, getoogde stalvensters; laadvenster boven de stalpoort. Gewijzigde stalpoort. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Rechterzijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk; mergelstenen gevelsteen met opschrift: IHS/ 1801/ H I (Henri Janssen)/ I M I.

Haaks op de schuur, achter aan het erf, een later toegevoegd dienstgebouw, mogelijk het voormalige bakhuis en de paardenstal. Laag, gecementeerd, bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Rechterzijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Waterstraat

Waterstraat (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.