Kleine woning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Bree
Straat Witte Torenwal
Locatie Witte Torenwal 21, Bree (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kleine woning uit de eerste helft van de 19de eeuw; in 1845 (Atlas van de Buurtwegen) was het eigendom van M. Roemers, dagloner. Breedhuis van het enkelhuistype, twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witgeschilderd bakstenen gebouw op hoge gecementeerde en gepikte plint. Dropmotief onder de dakrand. Twee rechthoekige vensters, waarschijnlijk aangepast. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen.

De haakse aanbouw aan de Witte Torenwal dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witgeschilderde baksteenbouw, met getoogde muuropeningen. Dropmotief en muizentandfries onder de dakrand.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bree

Bree (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.